Bewust wording

Anderen noemden mij een perfectionist, ach dat viel wel mee dacht ik dan. Als ik met pen schrijf heb ik een doktershandschrift, ik doe niet mijn best om mijn d-t te verbeteren en ik kan ook wel eens ergens een troepje van maken.

Natuurlijk wilde ik alles goed doen, dubbel checken, geen fouten maken, anderen niet teleurstellen.

Maar dat is toch heel normaal?

Niet wanneer je drijfveer is dat je vindt dat je niet goed genoeg bent.. Direct als ik dat schrijf komt er iets in mij in opstand, dat is niet waar! Dat is de gedachte die uit rationeel oogpunt weet dat er dingen zijn die ik echt wel goed kan, maar waarom voelt het dan niet zo? De gedachte “ik ben niet goed genoeg” “het doet er toch niet toe wat ik zeg” mocht er niet zijn, ik stopte het diep weg, ik luisterde er niet naar.

Dacht ik.. want deze stem hoorde ik dan wel niet, maar ik voelde hem wel. Hier kwam ik niet zo lang geleden achter. En besloot deze, totaal niet helpende, hardnekkige, gedachte uit te dagen. Het principe “uitdagen van gedachten” komt bij mijn cognitieve gedragstherapie vandaan.

Deze gedachten had ik nooit kunnen observeren en beluisteren zonder de mindfulness training. Waar ik heb leren luisteren naar wat er “nu” in mij omgaat.

Anderen zien meer van mij, dan ik van mijzelf zie. Dat is misschien de reden waarom ik een jaar geleden het boek van “Brene Brown – de moed van imperfectie” kreeg aangeraden. Deze heb ik gretig gelezen en ik heb mij voorgenomen deze, een jaar later, opnieuw te lezen. Het was al een puzzelstukje, ik overzag de hele puzzel zelf alleen nog niet.

Het terug in balans brengen van het perfectionisme. Met zachtmoedigheid, mildheid en door te accepteren wie ik ben. Het is een zoektocht, wie ben ik dan, waarom doe ik dat dan, wat helpt mij en wat is niet (meer) zo handig. Een blog als middel om dit te ontdekken, te oefenen.. Daarmee opzichzelf kan ik al aardig wat uitdagingen aangaan. Dood eng dat anderen dit lezen, er wat van zullen vinden, er over oordelen, stel je voor dat het niet goed genoeg is…

Klik hier om terug te gaan naar de startpagina, of blader voor meer blog’s in het menu.

About the author

Beste lezer, leuk dat je geïnteresseerd bent in de persoon achter dit blog. Ik ben een vrouw van 27 jaar jong en heel nieuwsgierig, ik verdiep me graag in het "hoe en waarom". Ik werd weerhouden van vrijuit schrijven omdat er altijd -en gelukkig- andere mensen in mijn ervaringen betrokken zijn. Ook omdat mijn perceptie niet de waarheid is en mijn beleving misschien niet die van hen. Om volledig bij mijzelf te kunnen blijven en over mijn beleving op dat moment te kunnen schrijven, heb ik besloten om anoniem verder te gaan. Wil je met mij in contact komen dan kan dat door een reactie achter te laten of een e-mail te sturen naar; gelukkignietperfect@gmail.com

1 Comment

  1. Ilja zegt:

    24/04/15 @ 21:15 

    Je hebt een prettige schrijfstijl, leest lekker weg. Ik hoor het je vertellen :-) x Ilja

    Beantwoorden