Denksleutel

Wat is denken?

  • Deze vraag overpeinzen,
  • deze vraag bedenken,
  • jezelf dat af kunnen vragen,
  • piekeren, plannnen, fantaseren, repeteren, dagdromen, waarnemen, oordelen,
  • staat denken gelijk aan alle gedachten?

Allemaal vragen die ik -juist ja- kan bedenken.

Nu zou jij kunnen denken; goh wat interessant, kan ik daar een wetenschappelijk antwoord op vinden? Of denk je, wat een onzin, kom op met je punt. Of ben nu alvast antwoorden op die vraag aan het verzinnen? Wacht wacht, nog niet afhaken, dit wordt geen filosofisch stuk en ik ga het antwoord ook niet proberen te geven.

Ik betrap mijzelf erop hoe veel ik denk.

Terwijl ik dit zinnetje schrijf komen er direct allerlei argumenten in mij op om te onderbouwen hoe fantastisch het denken wel niet is en wat ik er allemaal al mee heb bereikt. Die gedachten zijn eigelijk een verdediging van wat ik werkelijk even kwijt wil: soms is het niet handig!

Soms ontneemt het mij namelijk ontspanning.

Als je van de buitenkant een foto van mij zou maken; als ik ontbijt aan de eettafel, een warme douche neem, in bad zit of in de zon lig, dan zie ik er op die foto vast best relaxed uit. Jup, de buitenkant, want in mijn hoofd worden er boodschappen gedaan, rekeningen betaald, huizen verbouwd en opnieuw ingericht, kleding uitgezocht en de daarbij horende spoken die zich ongevraagd overal mee bemoeien.

Allemaal tegelijk.

Het is zo eigen, zo normaal, dat ik het vaak niet eens door heb dat die dingen door mijn hoofd gaan als ik lekker in de zon zit, tot dat ik opmerk; waarom ben ik zo onrustig? Als ik daar eenmaal bij stil sta, is het niet zo simpel om dan gewoon even te relaxen. Relaxen op commando, wat zou dat fijn zijn.

Ik zou me graag willen aansluiten bij het idee dat het denken een hele handige tool is, een gereedschap die je soms ook even weg kunt leggen.

 

Klik hier om terug te gaan naar de startpagina, of blader voor meer blog’s in het menu.

Wil je op de hoogte blijven van een nieuwe blog? Like dan de Facebook pagina.

About the author

Beste lezer, leuk dat je geïnteresseerd bent in de persoon achter dit blog. Ik ben een vrouw van 27 jaar jong en heel nieuwsgierig, ik verdiep me graag in het "hoe en waarom". Ik werd weerhouden van vrijuit schrijven omdat er altijd -en gelukkig- andere mensen in mijn ervaringen betrokken zijn. Ook omdat mijn perceptie niet de waarheid is en mijn beleving misschien niet die van hen. Om volledig bij mijzelf te kunnen blijven en over mijn beleving op dat moment te kunnen schrijven, heb ik besloten om anoniem verder te gaan. Wil je met mij in contact komen dan kan dat door een reactie achter te laten of een e-mail te sturen naar; gelukkignietperfect@gmail.com